Surówka ukraińska

4.5 (140 ocen)

  • 20 min

Tą prostą i smaczną surówką zajadałam się wiosną na najprawdziwszym, ukraińskim stepie :)

  • 20 min

Składniki:

  • - pół główki małej kapusty
    - 1 średnia marchewka
    - 1 pęczek rzodkiewek
    - pół pęczka natki pietruszki
    - olej (słonecznikowy lub rzepakowy)
    - pół cytryny
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka ukraińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać nożem na cienkie paseczki. Marchew zetrzeć na tarce na grubym oczku. Natkę posiekać. Rzodkiew pokroić w drobne cząstki. Następnie wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce, po czym dodać trochę oleju, skropić sokiem z cytryny wedle uznania i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

Porady

Najlepiej smakuje, gdy chwilę postoi w temperaturze pokojowej lub w lodówce - kapusta lekko zmięknie i wszystkie składniki się 'przegryzą'.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować