Surówka pekinki z pomidorem i kalarepką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka pyszna i ładnie podana surówka:), do obiadu, do grilla lub jako przekąska z chrupkim pieczywem:) polecam i serdecznie zapraszam:))

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g młodej pekinki
    2 duże i 1 mały pomidor
    1 średnia dymka ze szczypiorem
    2 ogórki gruntowe
    1/2 kalarepki
    3 duże rzodkiewki
    1/4 pęczka natki pietruszki
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku
    1 łyżka śmietany 12%

Surówka pekinki z pomidorem i kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Szczególnie dobrze osuszyć kapustę. Pekinkę pokroić w średniej wielkości paseczki. Przełożyć do miski.
  • do kapusty dodać pomidory 2. Z 2 dużych pomidorów okroić czapeczkę i delikatnie wydrążyć środek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do pekinki. "Miseczki"z pomidora ładnie wyciąć i odłożyć na bok. Odkrojone kawałki przełożyć do miski. Pozostały mały pomidor pokroić razem ze skórą w małą kostkę i dodać do miski.
  • dodać starta kalarepkę 3. Dymkę wraz ze szczypiorem pokroić drobno. Ogórki obrać, wydrążyć z nasion i pokroić na małe kawałki. Dodać do miski. Kalarepkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć ze soku.
  • 4. Sprawione rzodkiewki pokroić w pól plasterki. Natkę poszatkować i dodać do miski. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku sola i pieprzem,dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na około 30 minut. Przed podaniem napełnić miseczki pomidorowe i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy