Surówka ta jest szybką i typową sałatką obiadową. Pasuje prawie do każdego obiadu, do każdego rodzaju mięs ale dla mnie najlepiej komponuje się z pieczonym kurczakiem lub kotletami z piersi kurczaka
4.5 (196 ocen)
Porady
Białą kapustę można zastąpić kapusta pekińską, reszta składników identyczna jak w tym przepisie tyle że kapusty pekińskiej nie odstawiamy z sola aby zmiękła tylko kroimy z resztą składników i od razu mieszamy. Podana porcja starcza dla 4 osób na obiad, ilość składników można dowolnie zwiększać lub zmniejszać w zależności ile chcemy mieć surówki i na ile osób. Robi się ją znacznie szybciej niż 40 minut jednak doliczyłam czas gdy kapusta jest odstawiona do zmiękczenia. Jednak można ją skroić znacznie wcześniej lub może odstać w czasie gdy np smażymy kotlety i potem tylko reszta warzyw i surówka gotowa. Można również dodać majonez i zyskamy nowy rodzaj surówki. Ja przeważnie tak robię gdy zostanie mi sporo surówki i na drugi czy trzeci dzień jest ona już jakby "nie świeża" znaczy smak ma nieco inny jak na świeżo zrobiona więc dodaje wtedy majonez i jest super surówka zupełnia inna w smaku niż z samą oliwą
Komentarze