Surówka marchewkowo - pomarańczowa z miodem

0 (0 ocen)

Pyszna, orzeźwiająca suróweczka - nie za kwaśna i nie za słodka. Doskonała na podwieczorek, jak i na lekkie drugie śniadanie. Tą witaminową bombę dzieci zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    2 małe pomarańcze (lub jedna duża)
    sok z 1/3 cytryny
    3-4 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Surówka marchewkowo - pomarańczowa z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, odstawić na chwilę. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do startej marchewki. Dodać miód i olej. Wymieszać.

Porady

Olej dodany do surówki sprawi, że witaminy w niej zawarte będą lepiej przyswajalne. Ja użyłam miodu wielokwiatowego, ale może to też być inny miód - np lipowy. Surówkę można udekorować plasterkiem pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy