Surówka z marchewki,jabłka,selera i orzechów włoskich jest pyszna i bardzo zdrowa. Charakterystycznego smaku nada jej sok z pigwy i orzechy włoskie. Można do niej dodać też rodzynki.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- marchew (młoda/średniej wielkości): 5 sztuk
- jabłka (słodko-winne): 3 sztuki
- seler (marynowany): 100 gramów
- cukier (płaska): 1 łyżka
- sól (do smaku): 0.5 szczypty
- majonez: 1 łyżka
- sok z pigwy: 1 łyżeczka
- oliwa: 2 łyżki
- orzechy włoskie (połówki): 6 sztuk
- woda (przegotowana): 0.5 litra
Surówka "kolory lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać,umyć,pokroić na 1-2 cm kawałki.
2.Jabłka umyć,usunąć gniazda nasienne,pokroić w ćwiartki.
3.Marchew i jabłka wrzucić do urządzenia z funkcją roazdrabniania warzyw,posiekać (niezbyt drobno).Można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać sok z pigwy,oliwę,sól i cukier,dokładnie wymieszać.
4.Seler wrzucić na sito, przelać wodą,odcisnąć,wymieszać z majonezem. Można dodać też rodzynki (namoczone w gorącej wodzie,odciśnięte).
5.Surówkę wyłożyć na talerzyk,lekko wymieszać,posypać orzechami.
Komentarze