Surówka "Kolory lata"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka z marchewki,jabłka,selera i orzechów włoskich jest pyszna i bardzo zdrowa. Charakterystycznego smaku nada jej sok z pigwy i orzechy włoskie. Można do niej dodać też rodzynki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchew (młoda/średniej wielkości): 5 sztuk
    - jabłka (słodko-winne): 3 sztuki
    - seler (marynowany): 100 gramów
    - cukier (płaska): 1 łyżka
    - sól (do smaku): 0.5 szczypty
    - majonez: 1 łyżka
    - sok z pigwy: 1 łyżeczka
    - oliwa: 2 łyżki
    - orzechy włoskie (połówki): 6 sztuk
    - woda (przegotowana): 0.5 litra

Surówka "kolory lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać,umyć,pokroić na 1-2 cm kawałki.
  • 2. Jabłka umyć,usunąć gniazda nasienne,pokroić w ćwiartki.
  • 3. Marchew i jabłka wrzucić do urządzenia z funkcją roazdrabniania warzyw,posiekać (niezbyt drobno).Można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać sok z pigwy,oliwę,sól i cukier,dokładnie wymieszać.
  • 4. Seler wrzucić na sito, przelać wodą,odcisnąć,wymieszać z majonezem. Można dodać też rodzynki (namoczone w gorącej wodzie,odciśnięte).
  • pysznie,zdowo,kolorowo 5. Surówkę wyłożyć na talerzyk,lekko wymieszać,posypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy