Surówka Coleslaw

4.49 (173 ocen)

  • 30 min

Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko albo nasiona.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1,5 kg kapusty białej - 1 mała główka
    • 2 marchewki
    • 3 ząbki czosnku
    Zalewa
    • 1/2 litra wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 łyżka czubata soli
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka coleslaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka Coleslaw 1. • Zagotować wszystkie składniki zalewy.
    • Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, ząbki czosnku drobno posiekać.
    • Warzywa zalać gorącą zalewą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu.
    • Włożyć do słoików, u mnie 3 litrowe słoiki. Kapusty nie pasteryzujemy tylko trzymamy w lodówce.
    • Kapusta może stać w lodówce do 3 tygodni.
    • Przed użyciem dodać ziarna słonecznika lub pestki dynii.

Porady

Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć proporcje, albo przechowywać w lodówce. . Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Coleslaw

To może cię zainteresować