Sałatka Bogdana

0 (0 ocen)

Przepis na sałatkę posiadam od wujka Bogdana.

Składniki:

  • 1 opakowanie krewetek królewskich
    1 opakowanie krewetek małych
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 papryki czerwone
    1 puszka fasoli czerwonej
    ok 8 pieczarek
    3 cebulki szalotki
    1 ogórek zielony
    1 opakowanie pestek dyni
    ok 5 jajek
    przyprawa do kurczaka
    2 bagietki
    bułka tarta, jajko do panierki
    oliwa z oliwek, margaryna do smażenia
    6 ząbków czosnku

    dip:
    200ml oliwy z oliwek
    1/3 łyżeczki octu balsamicznego
    ok 2 łyżki miodu
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    pieprz, sól,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka bogdana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piersi z kurczaka 1. Piersi z kurczaka oczyścić, posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Opanierować w rozbełconym jajku i bułce tartej.
  • fasolka i bagietka 2. Fasolę czerwoną odcedzić. Bagietkę pokroić na ukos.
  • jajka i papryka 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w łódki, paprykę w paski.
  • ogórek i cebula 4. Ogórka zielonego pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę.
  • pieczarki 5. Pieczarki pokroić w plasterki.
  • 6. Na dwóch osobnych patelniach rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojone po 3 w drobną kostkę ząbki czosnku, wrzucić krewetki, smażyć kilka minut.
  • dip 7. Składniki dipu wymieszać ze sobą.
  • 8. Na talerzu ułożyć sałatę i szpinak, polać dipem, ułożyć pokrojone warzywa oraz usmażone krewetki.

Porady

Sałatkę można komponować wg własnego uznania. Z podanych składników wychodzi ok 12 porcji sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować