1.1. Cebulę obrac, pokroic w kostkę, czosnek pokroic na plasterki i zeszklic na oliwie. Wrzucic do tego mięso mielone i obsmażyc.
2.2. Seler pokroic w plasterki, pietruszkę zetrzec na tarce. Skórke z cytryny obrac w małe plasterki, dodac do podsmażonego mięsa. Nastepnie wlac 2 kartony pomidorów i pół szklanki wody, wrzucic papryczkę chilli, mrozoną marchewkę z groszkiem, seler i pietruszkę, doprawic. Wszystko dusic na wolnym ogniu do miękkości.
3.3. Makaron sphagetti ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic, dodac do niego przygotowany sos oraz ser żółty starty na tarce o duzych oczkach. Wszystko razem wymieszac. Smacznego!
Porady
Jeśli sos będzie zbyt słodki można dodac do niego ok 50ml białego wytrawnego wina.
Przed połączeniem sosu z makaronem w miare mozliwości wyciągnąc papryczke chilli.
Komentarze