• 30 min

Prawdziwie włoskie danie, sycące... Uczta dla podniebienia!!!

  • 30 min

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 400g
    czosnek 3 ząbki
    skórka z połówki cytryny
    mrożony groszek z marchewką 150g
    pomidory smazone 2 kartoniki po 400g
    cebula 0,5 szt.
    seler naciowy 2 łodygi
    pietruszka korzeń 1 szt.
    papryczka chilli 1 szt. najlepiej suszona
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    makaron sphagetti 500g
    ser żółty 300g
    sól, oregano, bazylia, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sugo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obrac, pokroic w kostkę, czosnek pokroic na plasterki i zeszklic na oliwie. Wrzucic do tego mięso mielone i obsmażyc.
  • 2. 2. Seler pokroic w plasterki, pietruszkę zetrzec na tarce. Skórke z cytryny obrac w małe plasterki, dodac do podsmażonego mięsa. Nastepnie wlac 2 kartony pomidorów i pół szklanki wody, wrzucic papryczkę chilli, mrozoną marchewkę z groszkiem, seler i pietruszkę, doprawic. Wszystko dusic na wolnym ogniu do miękkości.
  • 3. 3. Makaron sphagetti ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic, dodac do niego przygotowany sos oraz ser żółty starty na tarce o duzych oczkach. Wszystko razem wymieszac. Smacznego!

Porady

Jeśli sos będzie zbyt słodki można dodac do niego ok 50ml białego wytrawnego wina. Przed połączeniem sosu z makaronem w miare mozliwości wyciągnąc papryczke chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować