Suflet z wędzonego łososia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój mąż przepada za mięsem, jednak od czasu do czasu udaje mi się go przekonać, aby zjadł rybne danie. Ten suflet bardzo mu smakuje.

Składniki:

  • ● 20 dag fileta z wędzonego łososia
    ● ok. 150 ml mleka
    ● liść laurowy
    ● 1/2 małej cebuli
    ● 6 ziaren czarnego pieprzu
    ● 45 dag szpinaku
    ● 2,5 dag masła
    ● 3 łyżki mąki
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 łyżeczki musztardy
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki tartej bułki
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Suflet z wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suflet z wędzonego łososia 1. Naczynie żaroodporne smarujemy
    tłuszczem i posypujemy
    bułką tartą. Wkładamy łososia.
    Wlewamy mleko (do ok.
    1/2 wysokości ryby). Wkładamy
    liść laurowy, cebulę oraz
    ziarna pieprzu. Pieczemy 30
    minut pod przykryciem na
    środkowym poziomie piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    200 °C. Rybę wyjmujemy łyżką
    cedzakową. Następnie rozdrabniamy
    i odstawiamy. Mleko
    przecedzamy i odstawiamy.
  • 2. Liście szpinaku myjemy i osuszamy.
    Wkładamy do osolonego
    wrzątku i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy,
    lekko studzimy i drobno kroimy.
  • Suflet z wędzonego łososia 3. Żółtka oddzielamy od białek.
    Masło roztapiamy, wsypujemy
    mąkę i mieszając, smażymy 30
    sekund. Zdejmujemy z ognia.
    Powoli wlewamy mleko. Mieszamy.
    Ponownie stawiamy na
    małym ogniu i gotujemy jeszcze
    minutę. Odstawiamy. Dodajemy
    musztardę. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Studzimy.
    Dodajemy żółtka, wkładamy
    łososia i szpinak. Delikatnie
    mieszamy.
  • 4. Ubijamy białka. Masę mieszamy
    z 2 łyżkami piany, a następnie
    dodajemy resztę piany.
    Delikatnie mieszamy. Przekładamy
    do naczynia żaroodpornego
    o średnicy 22 cm. Pieczemy
    45 minut w temperaturze ok.
    200 °C. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować