Suflet z kalafiora

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Suflet, to nic innego jak zapiekanka z utartych jaj, ubitej piany z białek i dodatki np. warzyw. Ja postawiłam na kalafiora, którego w tym sezonie letnim testuje na różne możliwe sposoby:)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kalafior: 450 gramów
    - smietana 22%: 280 mililitrów
    - jajka (oddzielić białko od żółtka): 4 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - masło do posmarowania foremki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Suflet z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kalafior w osolonej wodzie około 15 minut - odcedzamy
  • 2. Rozdrabniamy w blenderze kalafior, przekładamy do miski. Jajka - oddzielamy białka o żółtek.
  • 3. Miksujemy w blenderze żółtka ze śmietaną i przyprawami, dodajemy do rozdrobnionego kalafiora - mieszamy razem.
    Ubijamy białka, dodajemy powoli do masy z kalafiorem.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 180*C.
    Smarujemy foremki masłem nakładamy do 1/3 wysokości i pieczemy na dolnej półce 20 - 25 minut do momentu aż wierzch nam się zarumieni.
    Podajemy ciepłe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować