Suflet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać , drobno pokroić w kostkę. Mięso pokroić w drobną kostkę.. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i przysmażyć mięso. Pod koniec dodać cebulę i czosnek, smażyć wszystko razem. Dodać sól , pieprz i mieloną paprykę do smaku, odstawić.
2.Ziemniaki obrać, umyć , pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć na nim ziemniaki około 5 min na końcu posolić.
3.Cukinię umyć obrać ze skórki i pokroić część w plastry a część w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , dodać mąkę rozprowadzoną z mlekiem i bulionem, gotować około 5 min.
4.Ser pokroić w kawałki, wrzucić do sosu, poczekać aż się rozpuści. Dodać sól , pieprz i gałkę muszkatołową.
Plasterki cukinii, mięso , ziemniaki ułożyć warstwami na wysmarowanej tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika na 30 min , piec w temperaturze 180 stopni.
5.Pomidory umyć , pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kostkę cukinii wrzucić na rozgrzany tłuszcz podsmażyć, dodać pomidory i natkę podsmażyć. Nałożyć wszystko na upieczoną zapiekanką. Przybrać natką pietruszki.
Komentarze