Suflet z cukinią

0 (0 ocen)

Chętnie jadamy rozmaite zapiekanki. Są smaczne a na dodatek pozwalają zużyć wszystkie kuchenne resztki.

Składniki:

  • 60 dkg dkg mięsa wieprzowego
    60 dkg ziemniaków
    60 dkg cukinii
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 pomidory średnie
    ½ szklanki oleju
    4 dkg masła
    3 dkg mąki
    ¼ l bulionu
    ¼ l mleka
    1 serek topiony śmietankowy
    sól, pieprz, papryka mielona słodka
    natka pietruszki
     

Suflet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eo27ue 1. Cebulę i czosnek obrać , drobno pokroić w kostkę. Mięso pokroić w drobną kostkę.. Na patelni rozgrzać część tłuszczu i przysmażyć mięso. Pod koniec dodać cebulę i czosnek, smażyć wszystko razem. Dodać sól , pieprz i mieloną paprykę do smaku, odstawić.
  • image-2asdpog 2. Ziemniaki obrać, umyć , pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć na nim ziemniaki około 5 min na końcu posolić.
  • image-0f4r7ss 3. Cukinię umyć obrać ze skórki i pokroić część w plastry a część w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło , dodać mąkę rozprowadzoną z mlekiem i bulionem, gotować około 5 min.
  • 4. Ser pokroić w kawałki, wrzucić do sosu, poczekać aż się rozpuści. Dodać sól , pieprz i gałkę muszkatołową.
     
    Plasterki cukinii, mięso , ziemniaki ułożyć warstwami na wysmarowanej tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika na 30 min , piec w temperaturze 180 stopni.
  • image-1oetsk8 5. Pomidory umyć , pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kostkę cukinii wrzucić na rozgrzany tłuszcz podsmażyć, dodać pomidory i natkę podsmażyć. Nałożyć wszystko na upieczoną zapiekanką. Przybrać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy