Suflet pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

coś na specjalne okazje...........

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pomarańcze: 6 sztuk
    - żółtka: 4 sztuki
    - białka: 4 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 6 łyżek
    - otarta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - aromat rumowy kropla: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - sok z pomarańczy: 2 sztuki

Suflet pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
    Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki. Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
    Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
  • Suflet pomarańczowy 2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
    Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy