- pomarańcze: 6 sztuk
- żółtka: 4 sztuki
- białka: 4 sztuki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- cukier: 6 łyżek
- otarta skórka z cytryny: 1 sztuka
- aromat rumowy kropla: 3 sztuki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- sok z pomarańczy: 2 sztuki
Suflet pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki. Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
2.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.
Komentarze