Suflet-oryginalna nazwa "Soufflé",to bardzo delikatna materia,i najczesciej po kilku minutach po wyjeciu z piekarnika powoli opada-ale tak wlasnie ma byc,natomiast ten suflet nie opada ,bo jest przyrzadzony na zimno-polecam!
60 min
Składniki:
.200 ml smietany kremowki
.200 ml truskawek w syropie ( moga byc swieze lub mrozone )
.100 gr cukru pudru z wanilia
.5 listkow zelatyny
.posypka kolorowa
Suflet na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boki naczynia ( od polowy wysokosci w gore )do zapiekania posmarowalam margaryna i dokleilam pasek papieru do pieczenia,ale tak,aby wystawal poza brzeg ok.3-4 cm.
2.Zelatyne najpierw namoczylam w zimnej wodzie,nastepnie zalalam ja 3 lyzkami wrzatku i dobrze rozmieszalam.
3.Smietane ubilam i powoli dodalam cukier puder a nastepnie zawartosc sloiczka z truskawkami ( truskawki w syropie sa miekkie,wiec wystarczy je dodac i wymieszac ).
Do masy wlewamy zelatyne i dobrze miksujemy.
4.Napelniamy naczynia masa ok.2 cm powyzej jej linii brzegowej.
Naczynia wstawiamy do lodowki na kilka godz.najlepiej na noc.
5.Delikatnie teraz wyciagamy papier ,dekorujemy dowolnie kolorowa posypka lub kakao.
Komentarze