Suflet na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Suflet-oryginalna nazwa "Soufflé",to bardzo delikatna materia,i najczesciej po kilku minutach po wyjeciu z piekarnika powoli opada-ale tak wlasnie ma byc,natomiast ten suflet nie opada ,bo jest przyrzadzony na zimno-polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • .200 ml smietany kremowki
    .200 ml truskawek w syropie ( moga byc swieze lub mrozone )
    .100 gr cukru pudru z wanilia
    .5 listkow zelatyny
    .posypka kolorowa

Suflet na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boki naczynia ( od polowy wysokosci w gore )do zapiekania posmarowalam margaryna i dokleilam pasek papieru do pieczenia,ale tak,aby wystawal poza brzeg ok.3-4 cm.
  • 2. Zelatyne najpierw namoczylam w zimnej wodzie,nastepnie zalalam ja 3 lyzkami wrzatku i dobrze rozmieszalam.
  • 3. Smietane ubilam i powoli dodalam cukier puder a nastepnie zawartosc sloiczka z truskawkami ( truskawki w syropie sa miekkie,wiec wystarczy je dodac i wymieszac ).
    Do masy wlewamy zelatyne i dobrze miksujemy.
  • 4. Napelniamy naczynia masa ok.2 cm powyzej jej linii brzegowej.
    Naczynia wstawiamy do lodowki na kilka godz.najlepiej na noc.
  • Suflet na zimno 5. Delikatnie teraz wyciagamy papier ,dekorujemy dowolnie kolorowa posypka lub kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy