Suflet czekoladowy z espresso w polewie wiśniowej

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis jest cudowny, bo nie wymaga wiele pracy, a efekt jest miły dla oka i podniebienia. Jako propozycja na Walentynki wywołuje lekkie oszołomienie ...i występuje w komplecie z czerwonym winem...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CZEKOLADA GORZKA DOBREJ JAKOŚCI: 50 gramów
    - czekolada mleczna dobrej jakości: 35 gramów
    - cukier trzcinowy - najlepiej Muscovado Light: 20 gramów
    - wiśnie lub czereśnie: 100 gramów
    - czerwone wino wytrwane - Pinot Noir, Merlot: 75 mililitrów
    - niesolone masło eko: 85 gramów
    - jajko eko: 2 sztuki
    - żółtko eko: 2 sztuki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - mąka bio: 35 gramów
    - kawa: 35 mililitrów
    - mięta - listki: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Suflet czekoladowy z espresso w polewie wiśniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotuj syrop z wiśni, lub w słodszej wersji - z czereśni. Na mała patelnię wsyp brązowy cukier i zalej dwiema łyżkami wody mineralnej. Podgrzewaj przez 2 minuty, aż zacznie robić się syrop. Dodaj połowę owoców przekrojonych na połówki i gotuj kolejną minutę. Wlej czerwone wino i gotuj, aż płyn się zredukuje. Dodaj resztę owoców. Podgrzej jeszcze minutę i odstaw.
  • 2. W małym garnuszku roztop dwie czekolady z masłem uważając żeby się nie przypaliły. Ostudź. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 3. Jajka i żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą pianę. Im większa, tym lepsza. Następnie delikatnie wymieszaj czekoladę z ubitą pianą na jednolity kolor.Następnie delikatnie dodaj przesianą mąkę. Włóż do lodówki na 10 minut. Wysmaruj masłem 4 foremki na suflety. Wygodne są silikonowe.
  • 4. Wyjmij z lodówki masę i wlej do foremek. Piecz przez 9 minut aż pudding urośnie. Środek ma być płynny, a na wierzchu utworzy się skorupka. Przygotuj espresso z ekspresu ... - nie studź. Całkowicie ostudź suflety i delikatnie połóż każdy na duży talerz. Strzykawką naciągnij espresso i wstrzyknij do środka sufletów po małej porcji kawy.
  • 5. Z wierzchu polej syropem z wiśni lub czereśni. Dodaj również całe owoce. Udekoruj płatkami czerwonej róży i miętą. Poprósz na koniec cukrem pudrem... i nie zapomnij o winie, które ci zostało ;) Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować