Suflet czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszny puszysty deser, dostarczy nam sporo energii w zimowe dni...

  • Średni

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 15 dekagramów
    - mleczna czekolada: 10 dekagramów
    - jajka: 5 sztuk
    - śmietanka 30%: 250 mililitrów
    - cukier: 15 dekagramów

Suflet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suflet czekoladowy2 1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z łyżką pudru na puszystą masę, wymieszać z czekoladą. Białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru. Delikatnie połączyć z masą czekoladową i z ubitą śmietanką. Gotową masę nakładać do małych naczynek żaroodpornych natłuszczonych i wysypanych cienko kaszką manną. Piec ok. 15-20min w temp. 210st. Przed podaniem udekorować sypkim kakao oraz startą ciemną i białą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy