STYROPIAN CIASTO

4.5 (184 ocen)

  • 25 min

przepis dostałam od koleżanki,ciasto od razu przypadło do gustu całej rodzinie :)

  • 25 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl.mąki tortowej
    5 żółtek (białka zostawiamy! )
    25 dkg masła
    1/2 szkl.cukru + cukier wanikiowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18% w (zależności od ciasta)
    MASA: + DŻEM PORZECZKOWY
    1 litr śmietany 18%
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 duży budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    20 dkg.(całe duże opak.) wiórków kokosowych
    można dodać kropelkę olejku zapachowego śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Styropian ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto styropian :) 1. Zagnieść ciasto z podanych składników,podzielić na dwie części-jedną włożyć do zamrażalki a drugą na 10 min. do lodówki.Wyjąć z lodówki rozwałkować na blasze (zalepić boki ciastem).
    Część ciasta posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek,dodaj cukier i miksuj przez chwilke.Dodaj śmietanę i pozostałe składniki- na końcu kokos,dokładnie wszystko wymieszaj.Wylej masę na spód z dżemem,wyjmij drugą połowę ciasta z zamrażalki i zetrzyj na tarce(na wierzch).Piecz ciasto w temp.180*C przez ok.50 min.Krój po całkowitym ostygnięciu. SMACZNEGO!

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi dżemu porzeczkowego można użyć powideł (chodzi o kwaśny smak) lub po prostu innego wg. uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować