• STYROPIAN CIASTO

    Dodane przez: kingadyduch

  • przepis dostałam od koleżanki,ciasto od razu przypadło do gustu całej rodzinie :)

  • Składniki

    CIASTO:
    3 szkl.mąki tortowej
    5 żółtek (białka zostawiamy! )
    25 dkg masła
    1/2 szkl.cukru + cukier wanikiowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18% w (zależności od ciasta)
    MASA: + DŻEM PORZECZKOWY
    1 litr śmietany 18%
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 duży budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    20 dkg.(całe duże opak.) wiórków kokosowych
    można dodać kropelkę olejku zapachowego śmietankowego

  • Sposób przygotowania

    1.
    ciasto styropian :) - krok 1

    Zagnieść ciasto z podanych składników,podzielić na dwie części-jedną włożyć do zamrażalki a drugą na 10 min. do lodówki.Wyjąć z lodówki rozwałkować na blasze (zalepić boki ciastem). Część ciasta posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek,dodaj cukier i miksuj przez chwilke.Dodaj śmietanę i pozostałe składniki- na końcu kokos,dokładnie wszystko wymieszaj.Wylej masę na spód z dżemem,wyjmij drugą połowę ciasta z zamrażalki i zetrzyj na tarce(na wierzch).Piecz ciasto w temp.180*C przez ok.50 min.Krój po całkowitym ostygnięciu. SMACZNEGO!

  • Rady

    Jeżeli ktoś nie lubi dżemu porzeczkowego można użyć powideł (chodzi o kwaśny smak) lub po prostu innego wg. uznania :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: kingadyduch

kingadyduch 12

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-14T18:41:26+02:00

524 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »