Studenckie risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gotowaniem zajmuję się od niedawna. Jak wiadomo, potrzeba jest matką wynalazku, w takie też sposób powstał ten przepis. Potrawa jest bardzo smaczna i łatwa do zrobienia,. Przyrządzamy ją zawsze po otrzymaniu stypendium.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 torebki ryżu (400g)
    • 250g kiełbasy
    • 200g gotowanego mięsa kurczaka (np. z udek)
    • 4-5 średniej wielkości cebul
    • po jednej dużej marchewce i pietruszce
    • 150g zielonego groszku lub kukurydzy konserwowej
    • odrobina wina, najlepiej białego półwytrawnego
    • tłuszcz do smażenia
    • koperek lub natka pietruszki
    • przyprawy: sól, majeranek, papryka

Studenckie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone skladniki. 1. Cebulę obrać, drobno pokroić. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Wrzucić marchew i pietruszkę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się rumienić. Następnie dodać cebulę, wymieszać, w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu.
  • Pokrojone mięso i kiełbasa. 2. Kiełbasę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, a po kilku minutach mięso. Nie dopuścić do przypalenia się żadnego ze składników.
  • Składniki na patelni. 3. Gdy mięso nabierze koloru dodać kukurydzę lub groszek, podlać winem i przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze 5 minut.
  • Gotowe danie. 4. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłożyć na talerze, dodać przyrządzony na patelni sos, posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy