Studencka zacierkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Łukasz Kaczorowski

  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion (może być z kostek): 1.5 sztuki
    - marchewka: 3 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie (do smaku wg. uznania): 4 sztuki
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - natka pietruszki (lub szczypiorek - do dekoracji): 1 sztuka

    - mąka: 8 łyżek
    - woda: 3 szklanki
    - sól (doprawić do smaku wg. uznania): 1 szczypta

Studencka zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto na zacierkę, wkładamy do lodówki.
  • 2. Marchewki i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Z przygotowanego ciasta formujemy zacierki i wrzucamy do zupy. Gdy zaczną wypływać, zupa będzie gotowa.
  • 4. Nalewamy zupę na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy