Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

zdrowe_kasze - Ten wykwintny a zarazem szybki i prosty strudel, to doskonały dodatek do zupy lub jako przekąska podczas mniej lub bardziej wystawnych obiadów.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO STRUDLOWE:
    - mąka: 250 gramów
    - woda: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    FARSZ:
    - kasza gryczna: 200 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - grzyby suszone leśne (Ja wybrałam podgrzybki i kurki.): 30 gramów
    - masło niesolone: 2 łyżki
    - kostka grzybowa: 0.5 sztuki
    - sól i pierz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Przystawki

Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, sól dodać wodę i jajko. Ciasto zagnieść i odstawić. Ciasto powinno się lepić do rąk.
  • 2. Do rondelka nalać wody i grzyby. Gotować do momentu, aż woda zrobi się brązowa a grzyby całkiem miękkie.
  • 3. Zagotowane grzyby odcedzić, do wody po grzybach dodać jeszcze pół szklanki wody oraz pół kostki grzybowej (aby wzmocnić smak), oraz sól i pieprz do smaku.
  • 4. Do gotującego się :smaku grzybowego" dodać kaszę i gotować do miękkości (ok 20-30 minut) podlewając, by się nie przypaliła.
  • 5. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, na patelnie z rozpuszczoną łyżką masła dodać cebulę i ją zeszklić.
  • 6. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodać sól, pieprz oraz posiekane w kostkę grzyby i smażyć jeszcze 4 minuty.
  • Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 7. Gdy kasza zmięknie wymieszać ją z usmażonymi grzybami i odstawić by nieco przestygła.
  • Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 8. Na stół położyć obrus lub dużą, czystą szmatkę (najlepiej z wyraźnym wzorem) i obficie posypać mąką. Ciasto przełożyć na szmatkę, obtoczyć w mące i rozciągać zamieniając stronami do momentu, aż wzór na szmatce nie będzie dobrze widoczny przez ciasto. Obciąć grube brzegi.
  • Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 9. Łyżkę masła zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto. Przestudzony farsz przełożyć na ciasto i zwijać delikatnie zrzucając ze szmatki ciasto. Z pozostałych skrawków ułożyć na wierzchu wzorek, obficie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać piórkami koperku.
  • Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 10. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Kasza Kasza gryczana Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować