Strudel jabłkowy Dziadka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Strudel to wspomnienie z dzieciństwa. Latem w niedziele zawsze robił go mój dziadek.

  • 30 min

Składniki:

  • ok 2 kg jabłek
    rodzynki
    3 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    3/4 łyżeczki soli
    mała łyżeczka octu
    olej
    cukier
    cukier wanilinowy
    cynamon

Strudel jabłkowy dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody soli i oleju zarobić ciasto jak na pierogi, dość elastyczne Dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko, bo dzięki dodaniu octu ciasto jest elastyczne.

    2.
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka układamy na cieście, zostawiamy ok 1/4 wolnego miejsca z jednego brzegu , posypujemy cukrem,cukrem wanilinowym, rodzynkami, cynamonem. Zwijamy strudel mocno zalepiając końce i bok.
    3.
    Zwijamy w podkowę i układamy go na wysokiej patelni na rozgrzanym oleju i smażymy pod przykryciem. Olej nie może być zbyt gorący bo ciasto się przypali a środek będzie surowy. Gdy spod się ładnie zrumieni, następuję najtrudniejsza operacja, przewrócenie na 2 stronę, polecam wyjęcie na talerz i zsunięcie z talerza lub przy pomocy 2 łopatek. Gotowy strudel posypujemy cukrem, możemy podać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, Wyśmienity jest też na zimno

Porady

Dziadek zawsze go smażył i tak się go robi w mojej rodzinie, jednakże jeśli ktoś nie lubi smażonego, strudel można ułożyć na blaszce, wierzch obłożyć wiórkami masła i piec w piekarniku na 170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy