Strudel jabłkowo-marchwiowy

0 (0 ocen)

Uwielbiam jabłka.Najbardziej te lekko kwaskowate i twarde.Do strudli pasują najlepiej.Ciasto wychodzi bardzo smaczne a skórka chrupiąca.

Składniki:

  • Składniki :
    mąka 230g,
    masło 70g,
    ocet 5ml,
    mleko 370 ml,
    jabłka 6 szt,
    marchew 2 szt,
    rodzynki 60g,
    kasza manna 4 łyżki,
    cukier 70g,
    roztopione masło do posmarowania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Desery

Strudel jabłkowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, wlej mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej ocet i połącz składniki. Do ciasta wlej roztopione masło (40g) i nadal wyrabiaj ciasto tak aby było gładkie i jędrne. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Jabłka i marchewki obierz. Jabłka pokrój na mniejsze części a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wrzuć resztę masła, dodaj marchew, jabłka i rodzynki. Gotuj do miękkości mieszając co jakiś czas. Ostudź i dodaj kaszę manną (2 łyżki) i cukier. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i układamy farsz. Na powierzchni gdzie nie znajdują się jabłka posypujemy kaszą manną. Zawiń ciasto w roladę i posmaruj masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 190 stopni.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować