Strudel jabłkowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, wlej mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wlej ocet i połącz składniki. Do ciasta wlej roztopione masło (40g) i nadal wyrabiaj ciasto tak aby było gładkie i jędrne. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut. Jabłka i marchewki obierz. Jabłka pokrój na mniejsze części a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka wrzuć resztę masła, dodaj marchew, jabłka i rodzynki. Gotuj do miękkości mieszając co jakiś czas. Ostudź i dodaj kaszę manną (2 łyżki) i cukier. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem i układamy farsz. Na powierzchni gdzie nie znajdują się jabłka posypujemy kaszą manną. Zawiń ciasto w roladę i posmaruj masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze