Strucla z powidłami

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Bardzo puszysta i delikatna strucla z powidłami. Prosta i szybka. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g. drożdży
    4 łyżki cukru
    5 łyżek mleka
    300 g. mąki
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki masła
    300 g. powideł śliwkowych/ dżem z porzeczki

    Dodatkowo:
    roztrzepane jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery Dżemy Powidła

Strucla z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wysmarowane powidłami/ dżemem ciasto 2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać wszystkie, pozostałe składniki z ciasta (razem z rozczynem) i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt. Wysmarować go powidłami/ dżemem (uważając, aby nie wysmarować brzegów ciasta.) Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie strucle posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180st.C około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować