Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte z cukrem żółtka i jajko, wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 10 min., odsączamy i dwukrotnie mielimy na przemian z cukrem. Do zmielonego maku dodajemy miód, bakalie, rozpuszczone masło oraz aromat, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na 2 prostokąty, smarujemy masą, ciasno zwijamy w rulon, owijamy luźno papierem do pieczenia i wkładamy do foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze