STRUCLA Z MAKIEM

5 (157 ocen)

na świąteczny stół

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    5 dag drożdży
    2 żółtka, 1 jajko
    ok. 1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki masła
    1 szklanka mleka

    masa makowa:
    40 dag maku
    bakalie
    cukier (ilość według uznania)
    3 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    2 białka
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte z cukrem żółtka i jajko, wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy.
    Masa makowa:
    Mak zalewamy wrzącą wodą, gotujemy ok. 10 min., odsączamy i dwukrotnie mielimy na przemian z cukrem. Do zmielonego maku dodajemy miód, bakalie, rozpuszczone masło oraz aromat, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
    Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na 2 prostokąty, smarujemy masą, ciasno zwijamy w rulon, owijamy luźno papierem do pieczenia i wkładamy do foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować