Strucla z makiem

0 (0 ocen)

Strucla jest obowiązkowym ciastem na naszym świątecznym stole, ale także często gości na innych ważnych uroczystościach:)

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki,
    8 dag drożdży,
    4 dag cukru,
    jajko,
    szczypta soli,
    1/4 szkl. cukru,
    10 dag margaryny.

    Nadzienie:
    puszka masy makowej,
    1 białko.

    Dodatkowo:
    1 żółtko,
    2 łyżki słodkiej śmietanki.

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwłakować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.
  • 2. Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min
  • 3. Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy