STRUCLA Z MAKIEM

4.5 (141 ocen)

Uwielbiam makowce....:)

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag.mąki
    25 dag.masła
    1/2 szkl.śmietany
    3 żółtka
    4 dag.drożdży
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy

    MASA MAKOWA:
    2 szkl.maku
    2 jajka
    20 dag.miodu
    aromat migdałowy
    10 dag.rodzynek
    10 dag orzechów włoskich-posiekanych
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże.Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ,rozczyn i roztopione masło-wyrobić ciasto na gładką masę.Odłożyć do wyrośnięcia.
  • 2. Mak sparzyć i zmielić 3 razy przez maszynkę,dodać,miód,żółtka,olejek migdałowy ,,bakalie i na koniec ubitą pianę z białek. Wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować ,posmarować roztrzepanym białkiem,rozsmarowac mase makową-i zwinąć w rulon.Zawinąć w papier do pieczenia-związać końce.Pozostawić jeszcze kilk minut do wyrośnięcia.Makowce włożyć do piekarnika .Piec ok 45 minut.Po upieczeniu polać polewą i dowolnie udekorować.

Porady

Z podanych składników wychodzą 3 makowce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować