Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże.Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ,rozczyn i roztopione masło-wyrobić ciasto na gładką masę.Odłożyć do wyrośnięcia.
2.Mak sparzyć i zmielić 3 razy przez maszynkę,dodać,miód,żółtka,olejek migdałowy ,,bakalie i na koniec ubitą pianę z białek. Wymieszać.
3.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować ,posmarować roztrzepanym białkiem,rozsmarowac mase makową-i zwinąć w rulon.Zawinąć w papier do pieczenia-związać końce.Pozostawić jeszcze kilk minut do wyrośnięcia.Makowce włożyć do piekarnika .Piec ok 45 minut.Po upieczeniu polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze