Strucla z jabłkami

4.5 (146 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pachnące drożdżowe ciasto. Takiego zapachu nie może zabraknąć w domu. Jabłka sprawiają, że strucla jest miękka, wilgotna i aromatyczna... doskonała w zimne dni, na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 300 mililitrów
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże: 30 gramów

    - dżem jabłkowy (1 słoik - mogą byc też powidła śliwkowe, dżem gruszkowy): 1 sztuka

    - masło: 100 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - cukier: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Desery

Strucla z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, masło, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy w rękach i dzielimy na dwie równe porcje i każdą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i na długość blaszki typu keksówka. Nakładamy dżem i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Następnie zwijamy jak dywan. Przekładamy do blaszki i odstawiamy do rośnięcia.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy ręką masło, mąkę i cukier tak by powstały charakterystyczne grudki. Posypujemy nimi strucle.
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować