strucla z dżemem pożeczkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

na zimowe popołudnia do cieplutkiej herbatki smakuje wybornie,podobno najlepsza jest drugi dzień ale nigdy nie spróbowałam bo znika zawsze w ten dzień w którym zostanie upieczona.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka , 40g drożdży, 100g margaryny, 3 łyżki cukru , pół kg mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 1 jajko ,słoik dżemu najlepiej porzeczkowy lub inny, kruszonka( 100g margaryny łyżeczka oleju pół szklanki mąki, pół szklanki cukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Strucla z dżemem pożeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozwałkuj placek i posmaruj dżemem 1. Mleko podgrzać. Do misy włożyć drożdże wsypać cukier pół szklanki mąki zalać ciepłym mlekiem, zrobiony rozczyn pozostawić 10 minut w ciepłym miejscu.Margarynę rozpuścić.
  • 2. Gdy rozczyn zaczął pracować dodajemy żółtka , jajko, sól i mąkę wyrabiamy ciasto dodając stopniowo margarynę gdy ciasto odchodzi od ręki jest już gotowe.Dzielimy na 2 części i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podrośnie jedną część wałkujemy na cienki placek smarujemy dżemem i zwijamy w roladę następnie przecinamy wzdłuż i przeplatamy ze sobą.Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • 4. Dwie tak samo przygotowane strucle posypujemy kruszonką wkładamy na blaszkę, pieczemy 30 minut w temp 180''C

Porady

Strucle również możemy wykonać z masą makową lub migdałową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować