Strucla z bakaliami

4.5 (176 ocen)

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami znakomicie zastąpi tradycyjny świąteczny keks. Polecam, moja rodzina ją uwielbia.

Składniki:

  • 1/2 szkl mleka
    4g drożdży instant
    3 łyżki cukru
    25 dag mąki
    szczypta soli
    35g masła
    1 żółtko

    Bakalie:
    200g owoców kandyzowanych
    50g orzechów laskowych
    70g żurawiny suszonej

    Lukier:
    szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Strucla z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące ale ciepłe. Dodać do pozostałych składników w misce, dodać żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na kwadrat wielkości 28cmx28cm. Wyłożyć równą warstwę bakalii (1-2 garści owoców kandyzowanych zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.
  • 3. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Otrzymamy gęsty lukier, którym polewamy struclę i posypujemy owocami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy Owoce Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować