Strucla z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące ale ciepłe. Dodać do pozostałych składników w misce, dodać żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na kwadrat wielkości 28cmx28cm. Wyłożyć równą warstwę bakalii (1-2 garści owoców kandyzowanych zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.
3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Otrzymamy gęsty lukier, którym polewamy struclę i posypujemy owocami kandyzowanymi.
Komentarze