Ciasto drożdżowe mojego autorstwa, miękkie, wilgotne, długo utrzymuje świeżość, nie czerstwieje przez kilka dni. Warstwa maku ładnie przylega do ciasta, nie rozwarstwia się. Polewa z czekolady, wierzch wieńczą słodkie wisienki.
60 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
70 ml słodkiej śmietanki 18%
Masa makowa:
200 g gotowej masy makowej
1 białko
Ponadto:
1 białko do posmarowania wierzchu surowego ciasta
Do dekoracji:
1 czekolada gorzka lub mleczna
cukier perlisty
wiśnie z konfitury lub kompotu
Strucla makowa w wieńcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wymieszać w słodkiej śmietance do ich rozpuszczenia, wlać do mąki. Dodać cukier, żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt 30x 40 cm. W razie kłopotów z ukształtowaniem odpowiedniego prostokąta, łatwo się sztukuje, tzn. można odciąć gdzie jest za dużo i z łatwością dolepić gdzie indziej.
2.Masa makowa:
Masę makową wymieszać łyżką z surowym białkiem.
3.Wykonanie:
Masę makową rozsmarować na rozwałkowanym cieście zostawiając ok. 2 cm "gołe" brzegi. Delikatnie zwinąć w rulon. Przełożyć do tortownicy (jeśli mamy kominek to dobrze jest go postawić na środku) o średnicy 20 cm zwijając ją w okrąg i zlepiając końce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Posmarować wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec do złotej skórki ok. 45- 50 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić na parze, polać struclę, ozdobić wiśniami z konfitury lub kompotu, posypać cukrem perlistym.
Komentarze