Strucla makowa Eugeniusza

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.

Wypiekiem tego cista przez lata w mojej rodzinie zajmował się dziadek. To dzięki niemu na żadnym wigilijnym stole nie zabrakło makocza. Niestety zabrakło dziadka...teraz ja zajmuję się jego przygotowaniem

  • 3 godz.

Składniki:


  • Ciasto:

    1/2 kg mąki
    15 g świażych drożdży
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    220 ml mleka
    2 jajka
    1/5 kostki masła
    1 białko

    Farsz:
    1 puszka masy makowej
    2 białka

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka ciepłej wody

    rodzynki,

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Rolada Makowiec Strucla Desery

Strucla makowa eugeniusza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy do pieczenia 1. Drożdże świeże rozpuszczamy w mleku. Wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło powinno być miękkie). Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne. Wkładamy je do miski i zostawiamy na godzinę, aby wyrosło.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na kształt prostokąta (musi być dłuższy niż szerszy). Białka ubijamy na sztywno dodajemy masę makową. Na ciasto wykładamy połowę masy i zawijamy. Końce podwijamy pod spód cista. Wierzch makocza smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika 180 C na 35-40 min. Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Makocza polewamy lukrem i posypujemy rodzynkami.

Porady

UWAGA ILOŚĆ PODANA NA 2 SZTUKI!!!! Ciasto nie może być zbyt cienkie bo popęka wierzch;

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować