Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z żółtkami i cukrem,wlewamy rozczyn,dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mak sparzyć gorącą wodą,odlać nadmiar wody,gotować na małym ogniu do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić,zmielić 2 razy. Masło,miód, zmielony mak,olejek,posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy makowej.
3.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować cienko dwa prostokąty,posmarować roztopionym masłem. Nałożyć masę makową,zwinąć rolady.Każdą roladę owinąć papierem do pieczenia,ułożyć na blaszce i piec ok.45 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu polukrować.
Komentarze