Strucla makowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świąteczne ciasto z makiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    12 dag cukru
    80 g roztopionego masła
    2 jajka
    1 żółtko
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    15 dag świeżych drożdży
    szczypta soli
    1/2 puszki masy makowej
    lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Ciasto drożdżowe Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej zagłębienie. W ciepłym mleku rozrobić drożdże i wlać do mąki. Następnie dodać również cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a następnie dodać ostudzone roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.

  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podsypując mąką, po czym rozwałkować je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować po całości ciasta. Zwinąć do środka w roladę. Formę keksową lub blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto naciąć w kilku miejscach. Odstawić na chwilę, by jeszcze popracowało i podrosło. Z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Struclę piec w temperaturze 165-170 stopni C przez 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować