Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:
35 dag mąki pszennej
3,5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu
4-5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
16 dag margaryny
szczypta soli
Strucla jabłkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.
3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód.
4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut.
Komentarze