Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami

4.5 (173 ocen)

Przygotowuję ją dość często, zwykle w piątkowe popołudnia, by była gotowa na sobotę, do kawy. To ulubione ciasto mojego syna. Oprócz tego, że często przygotowuję ją w ciągu roku, piekę ją także na Wielkanoc, kiedy to nie może zabraknąć aromatycznego ciasta drożdżowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 dag drożdży,
    - 40 dag mąki,
    - szklanka ciepłego mleka,
    - 1/4 szklanki cukru,
    - 1 żółtko,
    - szczypta soli.
    Nadzienie:
    - 30 dag twarogu,
    - 1/3 szklanki cukru pudru,
    - opakowanie cukru waniliowego,
    - sok i skórka z 1/2 pomarańczy,
    - 1/4 szklanki rodzynek,
    - 2 łyżki śmietany.
    Ponadto:
    - łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże kruszymy, ucieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, mleko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli klei się za bardzo dodajemy więcej mąki, jeżeli jest za suche dodajemy odrobinę ciepłego mleka).
    Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Twaróg mielimy lub przecieramy przez gęste sito. Rodzynki namaczamy. Łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz z rodzynkami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Ciasto smarujemy farszem, zwijamy formując struclę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Łyżkę masła rozpuszczamy, studzimy i smarujemy nią wierzch strucli.
    Struclę pieczemy przez 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze 180 st.C.
    Po ostudzeniu możemy ją posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Rodzynki można namoczyć w rumie lub mocnej herbacie. Wierzch strucli, przed pieczeniem można posypać cukrem perlistym do wypieków, który w trakcie pieczenia się nie topi i wygląda bardzo dekoracyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować