Strucla drożdzowa z jagodami

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Moja Mama często piekła struclę z jabłkami lub kakao. Ja postanowiłam przywołać lato jagodami :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • rozczyn:
    2 dkg świeżych drożdży
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    ciasto:
    30 dkg mąki
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka
    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    dodatkowo:
    1 słoiczek jagód
    garść orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Strucla drożdzowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn na ciasto 1. Przygotować rozczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany rozczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto z jagodami 2. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski i rozwałkować. Na cieście rozsmarować jagody i pokruszyć orzechy.
  • Gotowa strucla 3. Ciasto zwinąć w rulon i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25 cm). Ostawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.
  • Upieczona strucla 4. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić. Smacznego :)

Porady

Jagody wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jagody-do-ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować