Strogonow z polędwiczką wieprzową na ostro

4.5 (182 ocen)

Na życzenie męża , pyszny , pikantny , syty i bardzo rozgrzewający strogonow :)

Składniki:

  • 1,5 l. wody
    1 duża polędwiczka wieprzowa
    0,5 kg pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 czerwona papryczka chili
    1 papryka żółta
    1 duża cebula
    5 średnich ogórków konserwowych
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Strogonow z polędwiczką wieprzową na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczka 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błonek ,kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilkę na odrobinie tłuszczu.-przekładamy do garnka w którym będziemy gotować danie.
  • warzywa 2. Warzywa myjemy , pieczarki obieramy , kroimy w plasterki ( jeśli mamy duże pieczarki to w pół plasterki) chili siekamy drobno , ogórki w pół plasterki , cebulę w kostkę , papryki w cienkie paski które przekrawamy na 3 części.
    Smażymy na patelni z pozostałym tłuszczem po smażeniu mięsa , do czasu gdy warzywa zmniejszą swą objętość- przekładamy do garnka z mięsem.
  • mięso z warzywami 3. Całość zalewamy wodą , gotujemy do całkowitego zmięknięcia warzyw.
  • strogonow 4. Śmietanę mieszamy z mąką , koncentratem solą , pieprzem i chili.-dolewamy chochlę zupy , energicznie mieszamy. Przelewamy do garnka , gotujemy 5 min na wolnym ogniu . Podajemy z pieczywem

Porady

Jeśli wolimy dania w wersji łagodnej omińmy papryczkę chili , a chili w proszku zastąpmy słodką papryką. Zamiast świeżej papryki możemy użyć marynowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować