Strogonow do słoików - wakacyjna konserwa

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie powiem nic nowego, że domowe najlepsze. Takie mięsko jest pyszne. Dobrze doprawione, dość pikantne. U nas sprawdzają się takie wakacyjne konserwy. Wystarczy ugotować jeszcze makaron, albo ryż, albo po prostu ukroić pajdę chleba i nic więcej nie trzeba.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego ( udziec wołowy )
    1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    duża cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
    300 g pieczarek
    listek laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    duża papryka czerwona
    duży ogórek kiszony
    2 łyżki pasty ajwar
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Przetwory Udziec

Strogonow do słoików - wakacyjna konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki. Posypać pieprzem młotkowanym z kolendrą i odstawić na 20 min do lodówki. Następnie mięso usmażyć w rondlu na gorącym oleju, na ostrym ogniu. Dodać do rondla cebulę pokrojona w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać ok. pół litra gorącej wody, listek laurowy, ziele i pieprz w ziarnach. Dusić na wolnym ogniu 60 min. Jeśli będzie potrzeba, to uzupełnić wodę. Mieszać od czasu do czasu.
    Dodać paprykę czerwona pokrojoną w krótkie paseczki, ajwar, sos sojowy ciemny i dusić kolejne 30 min. Na koniec dodać pokrojony w paseczki ogórek kiszony i dusić jeszcze 20 min. Dodać sól do smaku, ale ostrożnie, bo sos sojowy słony.
    Napełnić słoiki (2 szt , umyte, wyparzone) mieszanką mięsno-warzywną. Szczelnie zakręcić wieczko i pasteryzować 10 min. Odwrócić do góry denkiem i pozostawić do wystudzenia.
    Zapakować do plecaka i można ruszać na włóczęgę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować