Straccetti z jarmużowym pesto i zielonym chilli

4.5 (155 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jarmuż idealnie nadaje się do pesto. Zachowuje intensywnie zielony kolor, jest bardzo smaczny, a przy okazji zdecydowanie bardziej wydajny niż bazylia. Zamiast orzeszków piniowych, użyłem nerkowców.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Straccetti: 250 gramów
    - jarmuż: 250 gramów
    - oliwa extra vergine: 30 mililitrów
    - nerkowce: 30 gramów
    - parmezan: 2 szczypty
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - zielone chilli: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Straccetti z jarmużowym pesto i zielonym chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zalejcie wrzątkiem orzechy nerkowca i odstawcie.

    2. Usuńcie łodygi z liści jarmużu i podgotujcie liście w wodzie przez 10-15 minut, aż zmiękną.

    3. Dokładnie rozgniećcie orzechy w moździerzu.

    4. Odcedźcie jarmuż i przelejcie liście zimną wodą.

    5. Wrzućcie liście do blendera, dodajcie porządny chlust oliwy i nieco wody tak, żeby jarmuż łatwo zmiksował się na gładką pastę.

    6. Dodajcie rozgniecione orzechy, świeżo starty parmezan (ilość wg uznania), szczyptę soli i dużo pieprzu, a następnie wszystko zmiksujcie, tak by składniki dobrze się połączyły. Spróbujcie pesto i w razie potrzeby dodajcie więcej pieprzu, parmezanu lub oliwy.

    7. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.

    8. Wymieszajcie makaron z pesto, a gotowe porcje udekorujcie startym parmezanem i cienkimi plasterkami zielonego chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować