Jarmuż idealnie nadaje się do pesto. Zachowuje intensywnie zielony kolor, jest bardzo smaczny, a przy okazji zdecydowanie bardziej wydajny niż bazylia. Zamiast orzeszków piniowych, użyłem nerkowców.
Straccetti z jarmużowym pesto i zielonym chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zalejcie wrzątkiem orzechy nerkowca i odstawcie.
2. Usuńcie łodygi z liści jarmużu i podgotujcie liście w wodzie przez 10-15 minut, aż zmiękną.
3. Dokładnie rozgniećcie orzechy w moździerzu.
4. Odcedźcie jarmuż i przelejcie liście zimną wodą.
5. Wrzućcie liście do blendera, dodajcie porządny chlust oliwy i nieco wody tak, żeby jarmuż łatwo zmiksował się na gładką pastę.
6. Dodajcie rozgniecione orzechy, świeżo starty parmezan (ilość wg uznania), szczyptę soli i dużo pieprzu, a następnie wszystko zmiksujcie, tak by składniki dobrze się połączyły. Spróbujcie pesto i w razie potrzeby dodajcie więcej pieprzu, parmezanu lub oliwy.
7. W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
8. Wymieszajcie makaron z pesto, a gotowe porcje udekorujcie startym parmezanem i cienkimi plasterkami zielonego chilli.
Komentarze