Steropian

0 (0 ocen)

Smakuje wyśmienicie :)

Składniki:

  • 3 szklanki - mąki
    1 kostka - masła
    ½ szklanki - cukru
    2 łyżeczki - proszku do pieczenia
    5 - żółtek

    2 śmietanki 18% (po 500g)
    ½ szklanki - cukru
    1 łyżeczka - proszku do pieczenia
    200 g - wiórek kokosowych
    1 - budyń śmietankowy

Steropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i masłem, następnie zrobić kopczyk i wybić 5 żółtek, wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podzielić na dwie części.

  • 2. Śmietanki ubić, i dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczyptą soli.
  • 3. Połowę ciasta rozłożyć na dnie foremki (22x34 cm) Nałożyć masę, następnie resztę kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 st. C przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy