Steki marchewkowe

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to sposób na wołowinę, nawet dla małych dzieci. To również jedno z moich odkryć kulinarnych na emeryturze. Chętnie się nim dzielę, zwłaszcza z młodymi adeptami sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • ● 4 duże cebule
    ● 3 marchewki
    ● 60 dag mięsa wołowego w kawałku (może być gotowe mielone)
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● sól, pieprz cayenne
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Steki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy na
    średniej grubości talarki, szklimy
    kilka minut na patelni. Mięso
    w kawałku dokładnie myjemy,
    kroimy na duże kawałki
    i przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa.
  • Steki marchewkowe 2. Marchewki myjemy, obieramy,
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Marchewkę mieszamy
    z mięsem. Doprawiamy solą
    i pieprzem, dodajemy natkę
    pietruszki. Mieszamy.
  • 3. Z masy mięsno-warzywnej
    formujemy steki wielkości tradycyjnych
    kotletów mielonych.
    Na patelni rozgrzewamy olej
    i smażymy steki z obu stron
    najpierw na dużym ogniu, a gdy
    zbrązowieją, zmniejszamy płomień.
  • 4. Podajemy z podduszoną cebulą
    i ogórkiem kiszonym.
    Świetnie smakują również
    z pieczonymi lub gotowanymi
    ziemniakami.

Porady

● Do kotlecików nie trzeba dodawać jajka ani przed smażeniem obtaczać kotletów w bułce tartej. ● Żeby podczas mielenia mięso nie oplatało się w maszynce, można wymieszać je z odrobiną oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować