Stek z sałatką w serowej miseczce

0 (0 ocen)

To danie zrobiłam mężowi na walentynkowy obiad. Danie to idealnie pasuje na uroczyste przyjęcia domowe, rodzinne spotkania, bądź romantyczny wieczór.

Składniki:

  • STEK:
    stek z wołowiny – 200 g na osobę
    30 ml oleju
    sól, pieprz
    Bejca
    1 mała cebula
    70 ml czerwonego wytrawnego wina
    20 ml oleju
    listek laurowy
    2 ziarna pieprzu
    ćwierć łyżeczki tymianku

    SAŁATKA:
    sałata lodowa,
    6 pomidorków koktajlowych,
    pół czerwonej papryki,
    pół ogórka zielonego - szklarniowego
    opakowanie sosu sałatkowego-francuskiego
    połowa pomarańczy
    krem słodko-kwaśny na bazie octu balsamicznego
    3-4 łyżki octu balsamicznego

    MISECZKI SEROWE
    około 300 gram sera żółtego
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Stek z sałatką w serowej miseczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miseczki serowe:
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
    Ser starannie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Na blaszce układamy papier do pieczenia.
    Na papierze układamy starty ser na kształt kwadratu.
    Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do 5 minut- aż ser się rozpuści.
    Wyciągamy nakładamy na miseczki- dociskamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Stek:
    Z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • 4. Po wyjęciu z marynaty możemy mięso popieprzyć i ułożyć na rozgrzanym grillu(patelni). Pieczemy po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeszcze stek po 3-4 minuty. Po usmażeniu solimy.
  • 6. Sałatka:
    sałatę lodową porywamy, pomidorki kroimy na 4, paprykę na paski i potem na 3.
  • 7. Z pomarańczy wycinamy skórę, pomarańcze kroimy na grubsze plastry, i kroimy na kawałki.W Rondelku podgrzewamy ocet balsamiczny, wrzucamy pomarańczę, podsmażamy 2 minutki. Odcedzamy
  • 8. Robimy sos sałatkowy według instrukcji na opakowaniu.
    Warzywa i pomarańczę łączymy ze sobą, dodajemy sos sałatkowy i mieszamy,
  • 9. Sałatkę nakladamy do miseczek serowych, delikatnie polewamy kremem słodko-kwaśnym. Układamy na udekorowany talerz, wraz ze stekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować