To danie zrobiłam mężowi na walentynkowy obiad. Danie to idealnie pasuje na uroczyste przyjęcia domowe, rodzinne spotkania, bądź romantyczny wieczór.
Składniki:
STEK:
stek z wołowiny – 200 g na osobę
30 ml oleju
sól, pieprz
Bejca
1 mała cebula
70 ml czerwonego wytrawnego wina
20 ml oleju
listek laurowy
2 ziarna pieprzu
ćwierć łyżeczki tymianku
SAŁATKA:
sałata lodowa,
6 pomidorków koktajlowych,
pół czerwonej papryki,
pół ogórka zielonego - szklarniowego
opakowanie sosu sałatkowego-francuskiego
połowa pomarańczy
krem słodko-kwaśny na bazie octu balsamicznego
3-4 łyżki octu balsamicznego
MISECZKI SEROWE
około 300 gram sera żółtego
papier do pieczenia
Stek z sałatką w serowej miseczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miseczki serowe:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ser starannie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Na blaszce układamy papier do pieczenia.
Na papierze układamy starty ser na kształt kwadratu.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do 5 minut- aż ser się rozpuści.
Wyciągamy nakładamy na miseczki- dociskamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3.Stek:
Z wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
4.Po wyjęciu z marynaty możemy mięso popieprzyć i ułożyć na rozgrzanym grillu(patelni). Pieczemy po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony.
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeszcze stek po 3-4 minuty. Po usmażeniu solimy.
6.Sałatka:
sałatę lodową porywamy, pomidorki kroimy na 4, paprykę na paski i potem na 3.
7.Z pomarańczy wycinamy skórę, pomarańcze kroimy na grubsze plastry, i kroimy na kawałki.W Rondelku podgrzewamy ocet balsamiczny, wrzucamy pomarańczę, podsmażamy 2 minutki. Odcedzamy
8.Robimy sos sałatkowy według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa i pomarańczę łączymy ze sobą, dodajemy sos sałatkowy i mieszamy,
9.Sałatkę nakladamy do miseczek serowych, delikatnie polewamy kremem słodko-kwaśnym. Układamy na udekorowany talerz, wraz ze stekiem.
Komentarze