Stek schabowy w marynacie

5 (162 ocen)

  • 10 min

Wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad - schab w lekko kwaskowej marynacie

  • 10 min

Składniki:


  • 4 plastry schabu,
    2 cebule,
    400ml bulionu,
    5 łyżek sosu sojowego,
    1 łyżka cukru trzcinowego,
    1 cytryna,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek schabowy w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stek schabowy w marynacie 1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdy z kotletów lekko rozbijamy.
  • Stek schabowy w marynacie 2. Do miski wlewamy sos sojowy i wyciskamy sok z całej cytryny, dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki.
  • Stek schabowy w marynacie 3. Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony. Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
  • Stek schabowy w marynacie 4. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować