Stek półkrwisty

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszny wołowy stek dla każdego, kto ceni sobie smak mięsa...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 wołowe steki
    1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
    1 szklanka oliwy z oliwek
    6 ząbków czosnku
    8 ziemniaków
    Przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek półkrwisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, sosu sałatkowego włoskiego i czosnku.
  • 3. Część czosnku wcieramy w mięso, następnie zalewamy je marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny
  • 4. Obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 min. Następnie kroimy je w talarki, posypujemy przyprawą do ziemniaków i podsmażamy na złoty kolor.
  • 5. Marynatę z mięsa wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Potem wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony po 9 min.
  • 6. Obsmażone mięso wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 10 min.
  • 7. Podajemy mięso z ziemniaczkami.

Porady

Nie solimy mięsa przed smażeniem, gdyż będzie twarde. Można posolić po wysmażeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki Wołowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować