Stefanka serowa

4.99 (177 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna i szybka w wykonaniu

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 gram sera białego, może być z wiaderka
    4 jajka
    16 gram cukru waniliowego
    ¾ szklanki cukru
    ¾ kostki masła
    1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
    50 ml mleka
    1 łyżka kakao
    Herbatniki 1 duże opakowanie ok. 300 gram
    Forma 31/12 cm wysłana brązowym papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Stefanka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser roztrzepać z jajkami, wystarczy widelcem energicznie roztrzepać
    Budyń rozmieszać z mlekiem.
    Do rondla z grubym dnem włożyć masło, dodać szczyptę soli, cukier i wanilię, podgrzewać , gdy masło zacznie topnieć wlać ser z jajkami i budyń rozmieszany w mleku.
    Mieszając cały czas podgrzewać aż do zgęstnienia masy.
    Następnie podzielić ją na 2 częsci i do jednej dodać kakao.
    Układać kolejno warstwami w formie:
    Herbatniki
    Połowa masy jasnej
    Herbatniki
    Połowa masy ciemnej
    Herbatniki
    Reszta masy jasnej
    Herbatniki
    Reszta masy ciemnej
    Herbatniki
    Schłodzić. Kroimy następnego dnia.
    Wierzch można polać polewą Lub górną warstwę ułożyć w mijankę ciastka zwykłe i czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować