750 gram sera białego, może być z wiaderka
4 jajka
16 gram cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
¾ kostki masła
1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
50 ml mleka
1 łyżka kakao
Herbatniki 1 duże opakowanie ok. 300 gram
Forma 31/12 cm wysłana brązowym papierem do pieczenia
Stefanka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser roztrzepać z jajkami, wystarczy widelcem energicznie roztrzepać
Budyń rozmieszać z mlekiem.
Do rondla z grubym dnem włożyć masło, dodać szczyptę soli, cukier i wanilię, podgrzewać , gdy masło zacznie topnieć wlać ser z jajkami i budyń rozmieszany w mleku.
Mieszając cały czas podgrzewać aż do zgęstnienia masy.
Następnie podzielić ją na 2 częsci i do jednej dodać kakao.
Układać kolejno warstwami w formie:
Herbatniki
Połowa masy jasnej
Herbatniki
Połowa masy ciemnej
Herbatniki
Reszta masy jasnej
Herbatniki
Reszta masy ciemnej
Herbatniki
Schłodzić. Kroimy następnego dnia.
Wierzch można polać polewą Lub górną warstwę ułożyć w mijankę ciastka zwykłe i czekoladowe
Komentarze