stefanka na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, tanie i bez pieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 32 sztuki herbatników typu petitki
    1 litr mleka
    1 i 1/4 szklanki kaszy manny
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    250 gramów masła lub margaryny
    polewa czekoladowa
    garść wiórków kokosowych do posypania

Stefanka na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć herbatnikami.
    Litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, wsypywać stopniowo kaszę mannę, gotować do zgęstnienia, dodać kakao, dobrze wymieszać.
    Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałymi ciastkami. Ciasto odłożyć do schłodzenia, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do masy możemy dodać 2 łyżki rumu lub parę kropel aromatu rumowego. Doskonałym dodatkiem będą również bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy