Stefanka miodowo-chałwowa

5 (181 ocen)

  • 2 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dostałam kiedyś ogromny kawałek pysznej chałwy i jakoś musiałam ją wykorzystać. To ciasto zagościło na stałe w moim słodkim menu.

  • 2 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    10 dag cukru
    15 dag margaryny
    1 jajo
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki miodu
    Krem:
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    30 dkg chałwy waniliowej
    1 kostka masła
    Dodatkowo:
    polewa
    słoik kwaśnych powideł
    alkohol do masy
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Powidła

Stefanka miodowo-chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec trzy rumiane placki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. (blaszka 25x40)
  • 2. Krem:
    Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje.
    Wystudzić.
  • 3. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać pokruszona chałwę i pół kieliszka spirytusu.
  • Gotowe ciasto 4. Wystudzone placki przekładać cienką warstwą powideł i masą. Udekorować polewą.
    Smacznego :)

Porady

Można oczywiście ugotować gotowy budyń, ale taki zrobiony samemu jest o wiele lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa budyniowa Miód Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować