Stefanka

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Grysikowe ciasto bez pieczenia. Bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu. Polecam :-)

  • 20 min

Składniki:

  • Herbatniki (ok. 20 sztuk)
    1 l mleka
    ½ szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
    10 łyżek kaszy manny
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2-3 łyżek kremówki
    Bakalie do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wymieszać i doprowadzić do gotowania. Zmniejszyć ogień i dodać stopniowo kaszę manne, cały czas mieszając.
  • 2. Gotować jeszcze chwilę, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą i na dno formy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na to położyć warstwę kremu i znowu herbatniki. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.
  • Stefanka 4. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę pokruszyć. Kremówkę zagotować i dodać kawałki czekolady. Wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Polać nią ciasto, udekorować bakaliami.

Porady

Przepis napotkany w czasopiśmie kobiecym "Moje smaki życia".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Herbatniki Czekolada Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować