1.Do garnka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Wymieszać i doprowadzić do gotowania. Zmniejszyć ogień i dodać stopniowo kaszę manne, cały czas mieszając.
2.Gotować jeszcze chwilę, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą i na dno formy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na to położyć warstwę kremu i znowu herbatniki. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki.
4.Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę pokruszyć. Kremówkę zagotować i dodać kawałki czekolady. Wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Polać nią ciasto, udekorować bakaliami.
Porady
Przepis napotkany w czasopiśmie kobiecym "Moje smaki życia".
Komentarze