STEFANKA

5 (190 ocen)

  • 30 min

Apetyczne ciasto o kakaowym smaku. Odpowiednie na dziecięce imprezy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki :
    ok. 4 - 5 paczek twardych herbatników
    1 litr mleka
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    4 czubate łyżki kakao
    ok. 6 łyżek zimnej wody

    Dodatkowo :
    2 deserowe czekolady (każda po 100 g)
    60 g margaryny
    Posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •   STEFANKA 1. Herbatniki układamy na blaszce o wym. 35 cm x 24 cm. Mleko zagotowujemy z
    margaryną i cukrami. Zmniejszamy płomień i powoli wsypujemy kaszę
    manną ciągle mieszając. Kakao mieszamy z zimną wodą i wlewamy do
    gęstej kaszy. Ciągle mieszamy. Gdy będzie dostatecznie gęsta wylewamy
    gorącą na herbatniki. Układamy pozostałe herbatniki.
    Przyciskamy np. deseczką i odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę
    rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania
    jednolitej masy. Odstawiamy z ognia i jeszcze przez chwilkę mieszamy.
    Masą czekoladową smarujemy ciasto. Posypujemy cukrową posypką.

Porady

MOJA RADA : Zamiast posypki cukrowej można ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować