Stefanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto czekoladowe które rozpływa się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jaj,2 margaryny ( ja dałam palmy), 50dkg mąki, 3,5 dkg. ciemnego kakao, 2płaskie łyżeczki sody, 50 dkg cukru pudru
    Syrop do masy:
    1 szklanka cukru, niepełna szklanka wody
    Masa:
    2 margaryny palmy, wcześniej przygotowany syrop koniecznie wystudzony. kakao

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margaryny wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę następnie dodać po jednym jajku , na koniec dodać przesianą mąkę wraz z sodą i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Blaszkę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Masę podzielić na 4 równe części i każdą z nich upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut każdy, jednak sprawdzać co jakiś czas ponieważ ciasto dość szybko się piecze.

    Syrop:
    cukier i wodę zagotować do otrzymania syropu około 20 min.

    Masa:
    Utrzeć 2 margaryny dodając wystudzony syrop. Na koniec dodać kakao. Można do zaostrzenia masy dodać spirytus , ja dodaje około 2 kieliszków w zależności od gęstości masy.
    Przełożenie:
    Ciasta przełożyć kremem. udekorować

Porady

Ja dodaje jeszcze konfiture z wiśni( na jeden placek wykładam wiśnie i przekładam to masą) Ciasta ponczuje kawą rozpuszczoną we wrzątku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy